KELLY KETTLE

CO2 neutralt kogegrej, som anvender kvas, grankogler og bark som brændsel.

INDLEDNING

Der var bare et eller andet over den der tønde som stod med ild op af skorstenen, men jeg kunne ikke finde et argument for hvorfor den skulle kunne gøre noget godt for mig på mine ture, men så kom der noget ekstraudstyr i sommeren 2014, som forbedre det oprindelige produkt er fra slutningen af 1800 tallet, og så kunne jeg slet ikke undvære en Kelly Kettle.Jeg blev i foråret 2014 præsenteret for en Kelly Kettle, kedlen der kunne koge vand på grankogler og kviste. Udviklet til fiskere i 1892. Det virkede lidt som en gammel gimmic, og hvorfor skulle man have et stormkøkken, som kun kunne koge vand. Min trofaste Trangia klarede jo opgaven perfekt som komplet stormkøkken, og jeg drikker heller ikke cowboyder kaffe.

PRODUKTET

Kelly Kettle laves i tre størrelser i rustfrit stål, og tilsvarende i aluminium.
Trekker på 0,57L, Scout på 1,1L og Base på 1,6LAluminium modellerne er lettest, men modstår ikke buler og varmen fra ilden så godt som stål, så hvad man vælger er lidt en smagssag.Den Kelly Kettle som er her i artiklen er ståludgaven af størrelsen Scout.Konstruktionen:
Kedlen er 25 cm høj og 15 cm i diameter, og rummer ca. 1100 mL vand i sit vandkammer. Den har en hank og en prop til at holdet vand inde under transport. Proppen er sikret med en kæde, som anvendes til at trække i, og derved hælde vand ud af kedlen når den er varm.

Kellyen kan pakkes sammen i den medfølgende pose, som er lavet af tykt vandtæt materiale, så skidt fra Kellyen ikke sviner andet til.Pga. måden Kelly Kettle er lavet på, foregår forbrændingen indvendig i kedlen, og efterlader ydersiden ren. Den høje varme som forbrændingen foregår under, efterlader heller ikke så meget sod som man kunne frygte, og brændkammeret i form af den nederste skål er ganske let af ryste asken ud af når den er kølet af.

Basen, bunden eller brændkammeret som jeg vælger at kalde det, delen til venstre, er en skål med en kant til at stille kedlen på øverst og et hul i siden. Hullet i siden er til at tillade ilt at komme ind til ilden når kedlen står oven på.Kedlen som ligger til højre, er lettest at beskrive som en skorsten med et kammer omkring. Kammeret kan hældes vand i via tuden øverst. Se eventuelt illustrationen herunder.

Der tændes ild i brændkammeret, med små kviste tørt græs og lignende, og når ilden har taget godt fat, placer kedlen med vand oven på brændkammeret.

Se tegningen til herunder.

Pga. konstruktionen vil ilden i brændkammeret flammer op, og slikker opad indersiden på kedlen. Dette varmer vandet på den anden side meget hurtigt op, og efter 3-4 min har du kogt en liter vand.Når kedlen står på brændkammeret fodres ilden med kviste og grankogler igennem toppen af skorstenen.BEMÆRK. Proppen til vandkammeret må IKKE være i kedlen imens der varmes vand. Kedlen kan eksplodere.

Forholdsvist tørt brændsel til kedlen er hentet på 2 min i en let regnbye i et buskads. Samme type materiale som hvis jeg skulle have startet et stort bål, men her i en væsentlig mindre mængden, faktisk ikke mere end jeg kunne have i en hånd.Optændingsmateriale: Tørt græs og lidt birkebark.
Fængende materiale: Små tørre kviste primært fra nåletræ.
Brænde/brændstof: Tørre kviste.Ilden er antændt i lidt birkebark og lidt af græsset. Flere kviste lægges oven på inden ilden i græsset dør ud, og når ilden er stabil, sættes kedlen oven på brændkammeret.

Ilden bygger sig op, og fodres langsomt med flere kviste. Gå ikke for hurtigt frem, ellers kvæles ilden.Som ekstraudstyr kan købes en holder til at sætte ned i skårstenen, så den varme, som kommer ovenud, kan udnyttes til en gryde under kogningen, men da kedlen ikke må koge tør og derved stå på brændkammeret uden vand i, synes jeg ikke at det er for smart. Det besværliggøre samtidig fodringen af ilden med brændsel.Fra sommeren 2014 fås et ny stykke ekstraudstyr som løser dette problem fantastisk. Det kan ses længere nede i artiklen.

Kedlen fodres her med mere brændsel igennem skorstenen.

Kort efter er der kogende vandet. Fantastisk. Let, CO2 neutralt og uden brug af medbragt brændstof.

Når kedlen fjernes dør ilden forholdvist hurtigt ud, og efterlader i dette tilfælde lidt uafbrændt kviste og kogler som var for meget til kogningen.

Hvis du ikke har behov for at koge en masse vand, eller også skal have tilberedt noget i en gryde eller på en pande, har firmaet bag Kelly Kettle lavet et lille nyt produkt i 2014, som for mit vedkommende er altafgørende for at kunne bruge Kelly Kettle’en som det eneste stormkøkken når jeg er på tur.Hobo Stove som ses på billedet til højre, placeres oven på brændkammeret, og tillader at en gryde, pande eller noget andet kan placeres oven på de 9 støttepunkter som danner en jævn overflade.
Kviste kan fyldes på igennem udskæringen i siden nederst til højre, imens der står en gryde eller pande oven på.Hobo Stove, eller hjemløskøkkenet som det ville hedde på dansk, passer inden i brændkammeret, når det vendes rundt, og fylder derfor ikke ekstra når Kelly’en er pakket ned.

Her koges der æg i kedlen som står på hobo stove, alternativt kunne det have været ristet pølser, æggekage, eller noget andet lækkert.
Kelly’en har her kogt vand til nuddelsuppe, som står og venter på to hårdkogte æg, og lidt grønsager.

 

KONKLUSION

Kelly Kettle har en plads på turen, hvis vi har bagagepladsen, skal afsted i flere dage, og/eller ikke vil være afhængig af fossile brændsstoffer.
Den er for stor til rygsækken, og skulle den med på vandretur ville jeg vælge den mindre Trekker udgave på 0,57L. Den er mindre i diameter, lettere, men ca. samme højde.
Scout udgaven her er ofte med på kajak eller skovtur til en gang varm kakao, og står ofte i bilen med vand i.
Proppen holder kedlen tæt, også selvom den er fyldt med vand, og derfor er den altid klar. Kviste og tørre grene kan altid findes i det fri.

Denne 1,1L Scout har også vist sig at være fin til events hvor flere skal have varm instant kaffe eller kakao. Til dette formål vil den højere 1.6L Base udgave måske være endnu bedre, men det tager så kort tid at koge mere vand, og med grupper op til 16 mand har det fungeret fint.

På billedet her ses den sammen med to Trangiaer. Der blev lavet mad i haven under stormen Bodil, og selv under disse forhold var der ingen problemer med at holde gang i ilden, snarer tvært imod. Hvis hullet i brændkammeret vendes så vinden blæser ind kommer der masser af ilt til forbrændingen inden i.

For os er Hobo Stove et vigtigt stykke ekstraudstyr. Vi laver sjællent kun mad, hvor der kun skal bruges varmt vand, så muligheden for at sætte en pande eller gryde på selv efter vandet har kogt gør dette over 100 år gamle produkt endnu bedre.

Jeg vil klart anbefale en Kelly Kettle.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *