STANLEY STAINLESS COOKER

KOGESÆT MED TERMOKRUS

INDLEDNING

I forbindelse med flere ture alene, og et større behov for at kunne pakke alt det nødvendige ned i en rygsæk, søgte jeg et alternativ til Trangia 25 stormkøkkenet. Glæden ved madlavning over åben ild, samt et ønske om at rejse let og kompakt giver grundlag for følgende krav.

Være kompakt med mindre spildplads i forhold til Trangiaen
Holde til at blive brugt på åben ild
Skal kunne bruges med gas
Skal kunne indeholde ca. 0,8L
Skal ikke veje mere end Trangia’en
Ikke koste en formue.

Trangiaen indeholder en del luft når den er pakket sammen, hvilket resulterer i indholdet rasler, hvis ikke pladsen udnyttes til andet mere eller mindre passende udstyr, samtidig er den ret klodset, at have en en lille 30-40L vandrerygsæk til en weekendtur. Der findes ganske vist en mindre Trangia 27, men konstruktionen er den samme.
Muligheden for at lave mad over et lille bål er fantastisk at have, desværre er tyndt aluminium som det Trangiaen er lavet af ikke ideelt til brug over åben ild. Gryderne bliver skæve og kan i værste fald smelte, derfor er rustfrit stål eller titanium at foretrække. Begge metaller har et væsentligt højere smeltepunkt og holder til flere knubs. Stål vejer mest, men er billigst, titanium er let og stærkt men kan blive en dyr løsning.
Størrelsen på 0,8L var lidt et skud i tågen, men med tanke om at det skulle være muligt at lave to potioner frysetørret turmad, eller en gryderet med plads til at røre og blande i koppen.

Lidt ved et tilfælde faldt jeg over Stanley Steel Cooker i Walmart i Los Angeles, til $15,99 ca. 93kr. Det kunne ikke gå helt galt.

 

TEST

Stanley Steel Cooker + Nesting cups:
Sættes, som også kan købes i Danmark, består af en stålkop med håndtag og låg, samt to plasttermokopper som kan være inde i stålkoppen.

Konstruktionen:
Stålkoppen er 15 cm høj og 10 cm i diameter, og rummer ca. 700 mL. På siden er der indstemplet målestreger, og håndtaget kan vippes over så det fylder minimalt under transport, men fungere perfekt når koppen skal tages af varmen. Håndtaget kan låses i udfoldet position.

Låget har et lille plasthåndtag som ikke bliver var under brug, og små huller så det ikke ligger og klapper når indholdet koger.

Plast kopperne har afrundede kanter, er gode at drikke af og indeholder ca. 300 mL. Termofunktionen isolerer fint til det er et plastkrus. Der er ingen chance for at man brænder fingerne på varme drikke.

Koppen afprøves på et sammenklappeligt gasblus købt på Ebay.

Det tog 3-4 min at koge 700mL vand, hvilket er ganske tilfredsstillende. Der blev brugt 9g gas.

 

 

 

 

 

 

 

I forsøget på at lave et kompakt kogesæt, fjernede jeg den ene kop, lagde det sammenklappelige gasblus og en foldekniv i, vendte en lille 100g gasbeholder på hovedet oven i og lagde det hele ind i stålkoppen.

 

Det hele passede perfekt og låget kan lukkes. Mit kompakte tur kogesæt var skabt.

 

 

 

 

vægt pris
Stanlay Steel Cup 222g 180 kr.
En plast termokop 79g
Gerber, Bear Grylls Compact Scout kniv 22g 250 kr.
Gasblus fra Ebay
(søg. Mini Backpacking Camping Butane Propane Stove)
88g 50 kr.
Gasdåse Providus 100mL, fuld 180g 50 kr.
Total 591g 530 kr.

 

Knap 600g for et komplet kogesæt indklusiv brændsel til en weekendtur er perfekt.

 

 

 

 

 

Til sammenligning vejer en Trangia 25 med gasblus, håndtag, rem, samme gasbeholder og kniv og kun den lille gryde 1040g og så fylder en del mere.

 

 

 

 

 

Kogning af vand over ild på et hjemmelavet hobo stove virker perfekt.
Håndtaget bliver ikke varmt hvis det holdes ude af flammerne.

Soden fra bålet fjernes let med ståluld, og stålulden slider ikke på koppen, som den ville have gjort, hvis det var aluminium.
Koppens indvendige diameter er fin i forbindelse med rengøring. (Jeg har en almindelig størrelse hånd)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *